България държи първо място в света по производство на лавандулово масло, като годишно произвежда близо 200 тона. През последните години насажденията с етерично-маслената култура са достигнали 30 хиляди декара по данни на производители от чирпанското село Средно градище, където се проведе празникът на лавандулата.

Наред с маслодайната роза в последните години лавандулата придобива все по-голяма популярност сред земеделските производители, но се отглежда предимно в Добруджа и землищата на средногорските села. Заради добрите си качества родната лавандула е изместила по показатели дори Франция, разказа един от големите производители на лавандулово масло в село Средно градище Веселин Димов.

"Между другото, Франция, която е вторият по големина производител, произвежда по 40-50 тона, т.е. ние правим 4 до 5 пъти повече лавандулово масло в света. Това е етерично-маслена култура, която се изнася главно за козметичната промишленост, главно за Франция и голям дял за Съединените щати. Може би 99% от лавандулата се изнася като масло", отбеляза Димов пред БНР.

Лавандулата е все по-предпочитана за отглеждане в Чирпанския регион, а в Средно градище се проведе и петото издание на Националния фестивал на лавандулата.