Планираното излизане на Обединеното кралство от ЕС продължава да притеснява международната общност и инвеститорите. Но американския инвеститор звезда Уорън Бъфет не изглежда притеснен за предстоящия Brexit. Пред Financial Times той пояснява, че е готов да инвестира във Великобритания - и може да осигури подкрепа за островната нация. Холдинговата му компания Berkshire Hathaway преследва стратегията да инвестира в колкото се може повече страни, пояснява инвеститорът, съобщава Инвестор.

Една от причините за разширяването на групата вероятно може да е пазарната среда за поглъщания. Бъфет се оплака, че придобивания за повече от 100 млрд. долара в САЩ са все по-трудни за намиране, до голяма степен поради конкуренцията на частните инвестиционни компании. В Европа обаче дейността по поглъщания се забави значително, което може да отвори врати за Berkshire.

Наскоро Бъфет каза пред акционерите, че от сега нататък Berkshire възнамерява да се концентрира над международни инвестиции. Той се надява да "инвестира значителни суми задз граници". За Berkshire и личната 54-годишна кариера на Бъфет това би означавало голяма промяна, защото досега той се фокусираше основно върху САЩ. Но той също така вярва, че неговата група получава малко признание извън САЩ - въпреки че Berkshire е известна, тя не се третирала по същия начин.

Berkshire вече притежава акции в Обединеното кралство, като например в енергийната компания Northern Powergrid, която доставя електричество в Североизточна Англия. Northern Powergrid генерира стабилни приходи в размер на 1 млрд. долара и печалба в размер на 300 млн. долара всяка година. Berskhire е активна и на застрахователния пазар в Лондон.

Но Бъфет имаше и негативни преживявания в Обединеното кралство. Така например той нарече участието си във веригата супермаркети Tesco "голяма грешка". Акциите на компанията загубиха 60% от стойността си между 2008 и 2015 година.

Един от последните му опити да инвестира във Великобритания се провали преди две години, когато Kraft Heinz, американската компания от хранително-вкусовия сектор, в която Бъфет е най-голям акционер, изостави враждебната оферта за придобиване от за 143 млрд. долара за англо-холандския конкурент Unilever.