Румъния и Сърбия подписаха споразумение за създаване на връзка между автомагистралата Тимишоара-Моравица и високоскоростния път Белград-Ватин, съобщи румънският министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну, цитиран от телевизия Диджи 24 и БТА.

Автомагистралата Тимишоара-Моравица ще осигури много важна връзка между западната част на Румъния и Сърбия, както и между Румъния и пътната мрежа в Западните Балкани и южната част на Европа, подчерта Гриндяну.

Споразумението, което бе подписано в четвъртък в Тимишоара, е изключително важно за създаването на сигурна връзка в граничната зона на високоскоростната инфраструктура на двете страни, написа Сорин Гриндяну във Фейсбук.

Магистралата Тимишоара-Моравица (А9) ще бъде с дължина над 73 км, а построяването й ще бъде финансирано с европейски фондове. Магистралата е включена в Общия генерален план за транспорта и в Инвестиционния план за развитие на транспортната инфраструктура 2020-2030.

Предпроектното проучване ще бъде завършено през есента на тази година, което ни позволява бързо да навлезем във фазата на подготовка на търговете за проектиране и строителство на магистралата, посочи Гриндяну.