Австралия ще оспори пред Световната търговска организация (СТО) китайската мита върху вноса на ечемик. Австралийското правителство в лицето на търговския министър Саймън Бирмингъм, изрази надежда и други страни да се присъединят към жалбата, предаде Асошиейтед прес.

Би Би Си (BBC) отбелязва, че това е първото отбранително действие на Австралия в отговор на търговските ограничения, които Китай наложи тази година.

Досега седем продукта от Австралия са се сблъскали с различни проблеми на китайския пазар - от антидъмпингови до антисубсидийни разследвания до повишаване на вносните мита и намаляване на поръчките от китайски клиенти. Сред тях са ечемик, говеждо месо, памук, омари, дървен материал и вино.

Седмият са въглищата.

По-рано тази седмица контролирани от държавата китайски медии съобщиха, че австралийският износ на въглища - третият най-изнасян за Китай продукт - ще бъде  ограничен. Пекин засега не е потвърдил официално. Но премиерът на Австралия Скот Морисън заяви във вторник, 15 декември 2020 г., че Китай ще наруши правилата на СТО, както и двустранно споразумение за свободна търговия, ако забрани достъпа на австралийските въглища.

Ограничителните мерки естествено разтревожиха Австралия, тъй като Китай е най-големият й търговски партньор, който "поглъща" близо 40% от нейния износ.

Напрежението между двете страни нарасна заради предполагаема намеса и влияние на Китай в австралийските вътрешни работи.

Пекин пък обвини Австралия в "недружелюбно" и "враждебно" отношение. Австралия подкрепи демократичното движение в Хонконг, забрани на китайската компания Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата й и разкритикува териториалната експанзия на Пекин и милитаризацията на Южнокитайско море.

Китайската мита от 80% върху ечемика, наложени през месец май, бяха първият удар по  австралийския селскостопански износ и той дойде, след като китайските търговски служители заявиха, че се прилага незаконен дъмпинг.

Австралийското правителство отрече това и заяви на свой ред, че многократните му предложения до Пекин за диалог във връзка с търговските удари са игнорирани.