Австралийският премиер Скот Морисън заяви днес, че все още не е безопасно да бъде позволено на ваксинираните граждани да пътуват в чужбина. Така той отговори на натиска на секторите, силно засегнати от пандемията, за по-бързо отваряне на международните граници, предаде Ройтерс.

"Разбирам, че всеки иска да се върне към времето, което някога познавахме. Реалността обаче е, че тази година живеем в пандемия, която е по-лоша от миналата година", каза Морисън пред журналисти.

Той отбеляза, че всякакви планове за облекчаване на граничните правила за ваксинирани пътници могат да бъдат приложени, "само когато е безопасно да се направи това".

Австралия планира да отвори отново границите за останалия свят от средата на 2022 година, макар и във федералния бюджет, представен миналата седмица, да се залага на ваксиниране на близо 26-милионното население до края на тази година.

Авиокомпании, туроператори и университети, разклатени от въздействието на граничните забрани, настояват федералното правителство да ускори отварянето на границите, отбелязва Ройтерс.