Авиационният сектор понесе с пълна сила турбуленциите на новия щам от Ковид-19, появил се в Англия и смятан за много по-бързоразпространяващ се от досегашния и довел до спиране на много международни полети, но и на всякакви превози.

Блокирането на транспорта доведе до натрупване на стоки на британските пристанища, някои от които бяха принудени да спрат работа.

Британският борсов индекс като загуби над 2 на сто в ранната сесия днес.

В Париж към 11.50 ч. по Гринуич акциите на Air France-KLM потънаха с 5,42 на сто до 5,44 евро, на Airbus - с 5 процента до 84,55 евро, а книжата на летищния оператор Аеропор дьо Пари (Aeroports de Paris) изгубиха 2,20 процента от стойността си до 99,85 евро, предаде Франс прес.

В европейски мащаб акциите на Easyjet се сринаха в Лондон с 9,26 на сто до 740 пенса, а на IAG, компанията майка на British Airways - с 8,38 на сто до 143,25 пенса.

Над 16 милиона лондончани и жители на Югоизточна Англия от вчера имат ограничения за придвижването и контактите.

Много страни, сред които Белгия, Франция, Нидерландия, Италия, Германия, Канада, Турция, решиха да спрат за няколко дни всички пътувания от Великобритания, за да се защитят от новия вариант на коронавируса.

Акциите на авиокомпаниите са сред основните жертви в цял свят заради ограничителните мерки през 2020 година, тъй като повечето им самолети спряха да летят.

Въпреки силното поскъпване на пазара през ноември след обявяването на ефикасни ваксини, акциите на Air France-KLM отчитат спад на стойността от 55 на сто за цялата година, а на Airbus - с 35 на сто.

Основният индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100 загуби над 2 на сто в ранната сесия днес, предаде ДПА.

Близо 33 млрд. бр. лири (44 млрд. долара) бяха заличени от пазара през първата търговска сесия след трудния уикенд, през който Лондон обяви нови ограничителни мерки срещу коронавируса за коледния период, а с преговорите за Брекзит не бе постигнат напредък. Същевременно дойдоха транспортните ограничения, въведени от много страни след появата на новия щам на коронавируса.

Британската лира днес силно поевтиня и в ранната сутрешна търговия загуби над 1 процент от стойността си спрямо долара, остъпвайки до курс от 1,3349 долара спрямо около 1,36 долара миналата седмица. Еврото също поевтиня спрямо щатската валута до 1,2184 долара след нивото от около 1,225 долара за едно евро миналата седмица.

Германската пощенска компания Deutsche Post DHL обяви междувременно днес, че спира всички доставки на колети във Великобритания и Ирландия поради транспортните ограничения, предаде Ройтерс.

Ще продължат обаче доставките на писма и пощенски картички.