Аржентинското правителство обяви, че създава фонд, който ще се захранва от "неочакваните печалби" от войната в Украйна за някои сектори като агро-хранителния, за да смекчи инфлационния удар върху най-уязвимите слоеве от населението, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Искаме да изградим механизъм, за да гарантираме, че ударът от войната няма да има регресивно въздействие върху обществото ни, създавайки неравенство, заяви министърът на икономиката Мартин Гусман от президентството редом до държавния глава Алберто Фернандес.

През идните седмици ще работим по създаването на този механизъм, каза Гусман, който възнамерява да представи законопроект за тези "неочаквани печалби, произтичащи от войната".

Министърът не цитира конкретни сектори, но аржентинският зърнен сектор (царевица, пшеница), чиито цени скочиха, е голям износител, а соята (брашно и олио) е 30 на сто от експорта.

Според него във фонда могат да внасят средства само компании с чисти годишни печалби, надвишаващи 1 милиард песос (8,5 милиона долара), което е много малък дял от фирмите в страната - от порядъка на 2,1 на сто през 2021 г.

Ситуацията е спешна, заяви Фернандес. Тези, които са отчели неочаквани печалби от войната, трябва да съдействат финансово, за да се гарантира равенство.

Правителството си е поставило като основна цел за 2022 г. да контролира хроничната инфлация, която е една от най-високите в света (50,9 на сто през 2021 г.). Тази цел е в съответствие с неотдавнашното споразумение с Международния валутен фонд (МВФ)за рефинансиране на колосалния дълг от 45 милиарда долара.

Глобалната инфлация и влиянието на войната в Украйна вече подкопават тази цел и през първите три месеца на 2021 г. инфлацията се е повишила (+16,1 на сто) На фона на постоянните демонстрации правителството бе принудено да вземе мерки, за да смекчи удара от покачващите се цени върху най-бедните домакинства.

След неотдавнашното увеличение с 50 на сто на "хранителната карта" (един вид ваучер-бел. АФП) министърът обяви вчера едновременна помощ от 18 000 песос (152 долара) за неформалните работници и 12 000 песос (101 долара) за пенсионерите.

Гусман увери, че разходите остават в рамките на споразумението с МВФ. Целите във връзка с бюджетния и паричния план и международните резерви са постигнати с бюджетен дефицит от 0,25 на сто през първото тримесечие, като правителството се е ангажирало да го намали до 2,5 на сто през 2022 г. спрямо 3 на сто през 2021 г., отбелязва АФП.