Арменското правителство възнамерява да удължи забраната за внос на турски стоки в страната, както и да забрани продажбата им. Това съобщи в четвъртък на брифинг и.д. министър на икономиката Вахан Керобян, цитиран от ТАСС.

"Възнамеряваме да удължим срока на забраната за внос на турски стоки в страната, както и тяхната продажба, тъй като те се внасят и продават по някакви заобиколни начини", каза той, без да уточнява точния срок на ограниченията.

В края на декември 2020 г. започна шестмесечна забрана за внос на турски стоки в Армения. Решение за това бе прието от правителството на републиката, оправдавайки го с участието на Турция в конфликта около Нагорни Карабах (историческото име на областта на арменски е Арцах - б.р.).

Арменските власти многократно са заявявали, че Турция е пряко замесена в конфликта в Нагорни Карабах. Според ръководството на републиката Анкара не само изпраща военни специалисти да помагат на Азербайджан, но и прехвърля наемници от сирийските групировки под нейния контрол в зоната на конфликта, отбеляза ТАСС.

Руският президент Владимир Путин, азербайджанският лидер Илхам Алиев и арменският премиер Никол Пашинян подписаха на 9 ноември съвместно изявление относно пълното прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах. Според споразуменията азербайджанската и арменската страни спират на заетите от тях позиции, а в региона са разположени руски миротворци. Освен това регионите Агдам, Келбаджар и Лачин в Карабах бяха върнати под контрола на Азербайджан. Според изявлението на тримата лидери части от областите Мартуни, Мартакерт и Аскеран, град Шуши и почти цялата област Хадрут, които през съветските години са били част от Нагорно-Карабахския автономен регион, се прехвърлят на азербайджанска страна.