Както много икономически сектори у нас, и строителният бранш вече повече от година се намира в изключително тежко положение, провокирано от непрекъснато повишаващи се цени на материали и суровини, забавени разплащания на вече извършени дейности и практически стопиран инвестиционен процес в областта на строителството, в т.ч. и на пътното строителство. Голяма част от предприятията в сектора са на ръба на оцеляването, което поставя под риск хиляди работни места.

Това се казва в позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) във връзка с недоволството на пътностроителния бизнес и започващите протести на на негови представители.

Проблемите на един от ключовите за икономиката ни сектори не могат да бъдат пренебрегвани, защото ефектите от това негативно развитие се отразяват на цялото ни общество, изтъкват от АОБР.

Асоциацията отбелязва, че представлява над 80% от българските предприятия и заетите в бранша и изразява категоричната си подкрепа за справедливите искания и протести на строителния, т.ч. и пътно строителния бранш. Посочва и исканията, зад които застава:

  • справедлива индексация на договорените цени;
  • незабавно намиране на решение за разплащане на дължимите към строителните фирми суми;
  • рестарт на инвестиционната активност и строителството в страната.

АОБР предупреждава, че ако не се предприемат спешни мерки, нормалното функциониране на сектора и транспортната инфраструктура в страната ще бъде поставено под сериозен риск, включително риск за живота и здравето на българските граждани.