Над 2100 аптеки от общо 3600 в страната са свързани с националната система за верификация на лекарствата и тя работи стабилно. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на изслушване по темата в парламента.

Той опроверга твърденията, че въвеждането на системата е финансово непосилно за аптеките. 2400 от тях имат договор с НЗОК, т.е. работят с компютри и специализиран софтуер и трябва да закупят само четец на стойност между 180 и 200 лева и да платят еднократно 50 лева за свързване със системата, каза Ананиев:

"Единичните случаи, при които аптека функционира без интернет и компютър, цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на системата за верификация, е между 1500 и 2000 лева - като еднократен разход".

През преходния период до пълното въвеждане на системата е възможно да има технически затруднения поради включването на нови потребители към нея, предупреди още министър Ананиев. И още едно важно уточнение - 6 месеца ще е гратисният период, в който няма да бъдат налагани санкции:

"Допълнително Министерството на здравеопазването категорично заявява, че няма да се налагат санкции и глоби на аптеки, във връзка на въвеждането на верификацията, за период от поне 6 месеца. През този период ще се тества системата".

Ананиев опроверга и информацията, че над 700 аптеки са се включили в националния протест срещу системата за верификация на 20 февруари. По думите му, едва 38 аптеки със сключен договор със Здравната каса са уведомили, че на този ден няма да работят.

 

 

До края на годината би трябвало да има електронна рецепта и електронно направление, ако няма обжалване на обществената поръчка. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол .