Лобито на американските авиокомпании разкритикува остро решението на Брюксел да извади САЩ от европейския списък на страните, от които се разрешават пътуванията по несъществени причини, предаде Франс прес.

Заедно със САЩ от списъка в понеделник бяха извадени Република Северна Македония, Черна гора, Косово, Израел и Ливан. Причината е влошаващата се в тези страни епидемиологична ситуация.

"Препоръките на Европейския съюз са стъпка назад и определено разочароваха американските авиокомпании, които работиха усърдно, за да подновят безопасните трансатлантически курсове", се казва в изявление на групата Еърлайнс фор Америка.

"С отварянето на ЕС за пътуващи от САЩ по несъществени причини, американците побързаха да си купят билети, да стегнат куфарите си и да се видят с близките си, които не бяха виждали повече от две години", припомни лобистката група.

ЕС добави САЩ в списъка си през юни. Но сега епидемиологичната ситуация в страната се влошава и това мотивира днешното решение на Общността.

В изявлението на 27-те от днес се уточнява, че страните членки си запазват възможността да вдигнат рестрикциите за несъществените пътувания за напълно ваксинирани хора, идващи от гореспоменатите шест страни.

Сега в списъка на съюза остават 17 места по света. Това са Япония, Нова Зеландия, Украйна, Армения, Азербайджан, Молдова, Австралия, Канада, Йордания, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Саудитска Арабия, Бруней, Сингапур, Южна Корея. Този списък обаче редовно се преразглежда и актуализира.