Американски компании проявяват интерес към изпълнението на инфраструктурни обекти в България и са готови да засилят присъствието си в страната. Това стана ясно по време на видеоконферентна среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова с посланика на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа.

Министърът запозна посланик Мустафа с големите инфраструктурни обекти, които се изпълняват в момента - автомагистралите "Хемус" и "Европа", както и скоростният път Видин - Ботевград в участъците Мездра - Ботевград и Видин - Макреш.

"Предстои изграждането и на тунел под Шипка, за който има обявена обществена поръчка", обясни Петя Аврамова и допълни, че до края на годината се очаква да бъде обявена процедура за изграждането и на пътя Русе - Велико Търново.

Друг стратегически обект в плановете на правителството е завършването на автомагистрала "Черно море", за която се търсят възможности за реализация и чрез публично-частно партньорство.

На срещата министър Аврамова подчерта, че дори по време на извънредното положение работата по големите инфраструктурни обекти в страната не е спирала.

Министърът отбеляза желанието на правителството за "качествено и сигурно строителство" и бе категорична, че всички компании, които имат капацитета да изпълняват такива инфраструктурни обекти, могат да се включат в публичните търгове.

"Работата на строителните фирми ще помогне за икономическото стабилизиране на страната и за излизане от кризата не само, защото в строителството работят над 200 хиляди души, но и с изпълнението на съпътстващите икономически дейности като доставка на материали, консумативи и на техника - също от значение за възстановяване на част от икономиката на страната", каза Аврамова.

Посланик Мустафа благодари за конструктивното партньорство между МРРБ и американското посолство у нас. Тя поздрави българското правителство за мерките, които предприе във връзка с осигуряване безопасността на хората по време на пандемията с коронавируса.

В разговора участваха и членовете на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" проф. Олег Асенов и инж. Иван Досев, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).