Най-продължителният от 60-те години на миналия век период на поскъпване на акциите на фондовия пазар в САЩ вече е към края си. Ако има някакви нови поскъпвания, то това ще е идеална възможност да се спасите с бягство от акциите си. Това заяви в интервю пред CNN бившият шеф на Фед Алън Грийспан.

Краят на политиката на "евтините пари", въведена след кризата от 2008 година и постоянното увеличение на лихвените проценти се превръща в "отровна смес", която не вещае нищо добро както за фондовите пазари ,така и за реалната икономика, казва той.

През последните дни заради спада на цените на акциите фондовия пазар на САЩ загуби пазарна капитализация от 4.4 трилиона долара и за първи път от 2008 година 2018 година може да приключи с минус при всички борсови индекси.

"Ще бъда много изненадан, ако цените на акциите се стабилизират, а след това отново поскъпнат. Това вече остана в миналото и сега трябва да се спасявате с бягство от акциите, които притежавате", съветва Грийнспан.

Тези думи на финансиста вече намират привърженици и на пазарите се наблюдава сериозна разпродажба на акции. Според експерти, това явление не е обичайно за края на годината ,но се наблюдава и това е силен сигнал за криза на световната икономика през 2019 година.