Акциите на датската компания за канабис СтеноКеър(StenoCare) поскъпнаха над три пъти при дебюта й на борсата днес, предаде Ройтерс.

Акциите се котираха за 8,80 датски крони (1,34 долара) при първоначалното публично предлагане на датско-шведската фондова борса Спотлайт и поскъпнаха до 33,50 крони в ранната търговия.

В 07:21 часа по Гринуич (10:21 часа българско време) акциите се търгуваха за 29,15 крони.

Учени твърдят, че има все повече доказателства, че канабисът може да облекчи епилепсия и други състояния като хронична болка, множествена склероза и гадене, причинено от химиотерапия. Това предизвика подновен интерес към субстанцията, която е известна най-вече с психоактивните си свойства.

Дания е сред няколкото европейски страни наред с Германия, Великобритания, Чехия и Италия, които легализираха употребата на канабис за медицински цели от 1 януари. Тя е и една от малкото европейски страни, които ще узаконят местното производство.

Употребата на канабис за развлекателни цели все още е забранена в страната, въпреки че районът Кристияния на датската столица е известен със сергиите, където се продава канабис, като търговците рядко са преследвани от властите.

СтеноКеър планира да използва събраните пари от първичното публично предлагане, за да започне собствено производство, чрез което да обслужва местните клиенти и да изнася канабис на европейските пазари. Първата сеитба на канабис ще бъде през първото тримесечие на 2019 година.

В момента СтеноКеър внася канабис от канадската компания КенТраст (CannTrust), като първите доставки за датските аптеки и болници бяха направени миналия месец