Общото производство на оранжерийни зеленчуци бележи ръст с 28,1 на сто за 2018 г., спрямо предходната 2017г. Това посочи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на първия семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) на тема: "Интегрирана растителна защита в оранжериите", който се провежда в Пловдив.

Кръстева информира, че количеството произведени оранжерийни зеленчуци през 2018 г. е 130,9 хил. тона. Тя е съобщила, че към момента общата оранжерийна площ в страната е 916 ха. Заявените площи с оранжерийно производство в кампанията по Директни плащания за 2019 г. са в размер на 765 ха, а през 2015 г. те са били 588 ха. Оранжерийното производство дава възможност за по-продължително, устойчиво и ритмично снабдяване на пазара с прясна продукция, е коментирала тя.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите запозна присъстващите и с хода на дебата за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година. До края на годината трябва да бъдат готови трите SWOT анализа. Единият вече беше представен и скоро ще бъде финализиран. В началото на декември планираме представяне на SWOT анализа за околна среда и климат, който се изготвя от Аграрния университет в Пловдив, каза още Кръстева.

В първия по рода си семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция е участвал и ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева. Тя заяви, че 2020 г. е обявена за година на растителното здрав и темата на днешния семинар е изключително важна.