Вълненията на шофьорите след нова година, свързани със системата за електронни винетки, доведоха до напрежение, недоумение и дори недоволство от работата на тол управлението към АПИ. Нещата вероятно ще се успокоят в следващите седмици, а днес бяха внесени уточнения на казаното вчера от шефа на управлението Антон Антонов и представители на екипа, разработил системата.

За да улесним хората, на които предстои да си закупят винетка, се обърнахме към представител на един от разпространителите на електронните стикери - А1 с няколко въпроса. Ето и отговорите на Майя Раковска, директор "Мобилни услуги и роуминг".

- Госпожо Раковска, продажбата на винетки онлайн носи ли рискове за клиента, като неактивиране на покупката и двойно заплащане на цената?

- Не, не носи рискове. Към момента няма никакви проблеми с продажбите на електронни винетки чрез сайта на А1 и нямаме никакви сигнали за случаи на двойно плащане или неактивиране на покупки от нашите клиенти.

- Как купувачът разбира, че покупката на винетка е финализирана и няма да има проблеми с проверки на пътя?

- Процесът на покупка на сайта приключва със съобщение за успешна активация. Освен това, ако е клиентът е предоставил мейл, независимо дали е в магазин или онлайн, ще получи потвърждение и разписка за своята покупка. Клиентите могат да проверят дали покупката е коректно отразена и на сайта на АПИ - bgtoll.bg

- Как е гарантирана сигурността на покупката на винетка онлайн?

- Като лицензиран оператор на лични данни, А1 и в частност нашият сайт a1.bg ползват най-модерните системи за сигурност и защита срещу хакерски атаки и опити за кражба на данни. Към момента няма никакви сигнали за проблеми с поръчки и покупки на е-Винетки от нашия сайт, чрез приложението Моят А1 или в магазините ни.

- Пояснявате, че ще давате на клиентите достъп до история на покупките и данни за автомобилите им? Какви данни имате предвид, че ще бъдат достъпни при вас?

- Съхраняваме данните за покупката на електронна винетка - регистрационния номер на автомобил и вида на винетката, която е закупена. Ако клиентът реши да закупи отново е-Винетка за същото превозно средство, данните автоматично се попълват във формата за покупка.