Липсата на работници с квалификация, без които развитието на българската икономика не е възможно, независимо дали има инвестиции, пазари, търсене продължава да се увеличава. Това показва справка на Dir.bg само в един от специализираните сайтове за работа, действащи у нас.

С критерий "производство" днес обявите са 5560, а точното число на свободните позиции вероятно е към 7000, тъй като по много от офертите се търсят повече от един човек. Общо обявите са над 36 000, което означава, че свободните позиции, обявени в този сайт са около 50 000.

Сред тях има технически ръководители за строителен обект, търговски персонал, супервайзери, инженери, електротехници,монтажници на ПВЦ дограма.

Заплати не навсякъде се обявяват, но там, където ги има варират от 800 лева минимум до 3500 лева. Възможно е да има и по-високи нива. Тенденцията е за увеличаване на заплатите, защото няма кандидати. Затова дори обикновена работа като пакетиране на хляб струва на работодателя 1200 лева.

Някои от заплатите ,предложени в обявите са наистина шокиращи. Така например обикновена сервитьорка във верига сладкарници може да получи 1700 лева заплата, а брокер на недвижими имоти-2400-3000 лева, като при реализиране на сделка има и комисионни.

Ако за свободната позиция се изисква владеене на западен език, възнаграждението скача до 5000-7000 лева. За такива изисквания много рядко има предложени заплати под 2000 лева.

Работодателите- те са от всички сфери, браншове и бизнеси. Вериги супермаркети и хипермаркети са сред най-често срещащите се. Има и чуждестранни компании, развиващи дейност у нас. Вериги ресторанти, сладкарници също са сред топ-клиентите на сайта.

Значително число са и обявите на Агенции за недвижими имоти, на производствени компании, които правят ПВЦ дограма и я монтират по домовете, на логистични компании.

По темата днес имаше и обсъждане в БСК. Лайтмотив на разговора е бил недостигът на работна ръка - и като количество, и като качество. Като ефективен механизъм за преодоляването на този проблем е било посочено дуалното обучение, както и необходимостта от облекчаване на процедурите за привличане на работници от трети страни, извън ЕС.

"Ако преди две години имахме проблеми с квалифицирания персонал, сега имаме проблеми с всички работни места", твърди председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост Галин Господинов.

Представителите на бизнеса са констатирали и още нещо- от няколко години са налице системни проблеми в икономиката ни и се чакат реформи, които трябваше да се случат много отдавна, но те така и не се провеждат.

"Непрекъснато се увеличават средствата за здравеопазване, а смъртността расте и няма хора. Непрекъснато увеличаваме средствата за образование, а липсват качествени, образовани работници. Непрекъснато се увеличават средствата за МВР, а няма сигурност. Това не може да продължава безкрайно", категоричен бе председателят на Индустриален клъстер "Електромобили" Илия Левков.