За да се отбележи възкачването на престола на новия японски император, правителството обяви безпрецедентен 10-дневен почивен период от края на април до началото на май. Решението разтревожи инвеститорите, според които затварянето на пазара може да доведе до сътресения и да се отрази на йената, посочва Ройтерс.

Обикновено Япония отбелязва поредица празници в края на април и началото на май или т.нар. "Златна седмица". Тази година сегашният престолонаследник Нарухито ще бъде обявен за император на 1 май. На 30 април 85-годишният японския император Акихито ще се оттегли от императорския престол - първа абдикация в историята на Япония от около 200 години. Правителството реши целият период от 27 април до 6 май да бъде почивен за пазарите.Това ще бъде най-дългото прекъсване на търговията с акции и облигации в Япония.

Големите финансови центрове рядко имат такива дълги периоди на затваряне. Американските финансови пазари останаха затворени за шест дни след нападенията на 11 септември 2001 година.

Японският финансов регулатор разпореди на всички финансови институции да предупредят клиентите си за евентуални вълнения на пазарите в чужбина по време на дългата почивка и да гарантират, че системите им могат да се справят със засилена активност преди и след почивката, сочат документи, до които Ройтерс е имал достъп.

Американската и британската централна банка ще имат заседания в този период на празници в Япония. Ще бъдат публикувани данните за американската заетост, брутния вътрешен продукт на САЩ и еврозоната, както и ще бъдат оповестени корпоративни резултати на компании по целия свят.

След 10 дни можем да се окажем в един напълно различен свят, каза валутен дилър на голяма японска банка. Валутните дилъри в най-големите японски банки и застрахователни компании са оборудвани да работят или от домовете си или в офисите си през празниците, казаха участници на пазара.

Те обаче отбелязват, че може да е по-трудно да се работи така с по-сложни продукти като дериватите.

Празничното прекъсване на работа най-вероятно ще наруши и търговията с валути.

Залагащите на повишение на курса на йената могат да се възползват от дългата почивка и да вдигнат курса на японската валута, казват търговци.

Йената укрепна спрямо долара от началото на октомври заради нарастващите безпокойства, че световната икономика се забавя и заради американско-китайската търговска война.