Свободните работни места в България, обявени чрез Агенцията по заетостта днес са 10 651, показват данните. Само в София обявите са 390, като броят на свободните места е над 2000.

Заплатите варират от 560 лева на месец за неквалифицирани работници в строителството до 3000 лева за позиции в IT индустрията. Но всяка обява си има специфика, показва преглед на изнесените от Агенцията по заетостта данни. Така за позицията продавач има заплата от 800-900 лева до 1200 лева в зависимост от фирмата ,която търси работници.

За гледане на възрастни хора предлаганото възнаграждение е 800 лева на месец, охранители се търсят за 700 лева на месец. Като брой търсени работници начело е отрасъл "Строителство", където очевидно недостигът е сериозен.

В регионите извън столицата търсенето на работници и специалисти намалява, падат и заплатите. Например във Варна офертите са 126, а незапълнените позиции- около 350. И тук като брой най-много липсват неквалифицирани работници, главно в строителството, но и в търговията.

В Пловдив незаетите места са повече от тези във Варна, като тук дори има позиции, за които само в една оферта се търсят 50 бройки. Търсят се общо над 650 души, но при предлагана средна заплата почти наполовина по-ниска от тази в София. Освен в строителството, отрасли с липса на работна ръка в региона са монтажници, шивачки и оператори на подвижни съоръжения.