Жените в Берлин този месец ще имат възможност да пътуват в обществения транспорт с намаление от 21 процента, което отговаря на разликата в заплащането на мъжете и жените в Германия, съобщи днес берлинската компания за градски транспорт (BVG), цитирана от в. "Политико".

"Фрауентикет" ще се появи в градските машини за билети на 18 март и ще бъде валиден до 3 часа сутринта на следващия ден, уточни компанията.

С отстъпката цената на еднодневния билет за вътрешните две зони на Берлин ще спадне от 7 евро на 5,50 евро.

Повечето мъже от Берлин не само ще разберат тази мярка, но й ще я подкрепят, посочи компанията за градски транспорт, като допълни, че мярката е временна и цели да обърне внимание на проблема.

Акцията е планирана така че да съвпадне с деня на изплащане на заплатите и само няколко седмици след като местните власти в германската столица приеха закон, с който Международният ден на жената става официален неработен ден. Разликата в заплащането между мъжете и жените в Германия е сред най-големите в ЕС, като само Естония и Чехия са преди нея според данните на Евростат за 2017 година.

Всеки мъж, който бъде хванат с намален билет, ще бъде сметнат за пътуващ без билет.

Както при другите билети с отстъпка, тези, които ги ползват, трябва да докажат, че имат право на тях, посочиха от компанията.

Берлинската компания за градски транспорт се извинява на мъжете, които биха се почувствали дискриминирани, но продължава: "От друга страна, кой се извинява на жените, чието заплащане средно е с 21 процента по-малко?".

Компанията, която е собственост на града и дава работа на около 15 000 души, посочва, че ще продължава да работи за постигане на целта си да увеличи броя на жените сред служителите си от 20 процента на 27 процента до 2022 година