Министърът на енергетиката Теменужка Петкова с протоколно решение освободи от постовете им досегашните членове на Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД - Петьо Иванов, Петър Илиев и Живко Динчев, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство. За членове на Съвета на директорите са назначени Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов за срок от три години.

Решението на министъра влиза в сила след вписване в търговския регистър.

Министър Петкова е благодарила на досегашния състав на Съвета на директорите на холдинга за професионализма и положените усилия за стабилизиране на енергийните дружества от групата на БЕХ ЕАД.

Новоизбраният Съвет на директорите е определил досегашния председател на борда на директорите на АЕЦ "Белене" Жаклен Коен за изпълнителен директор на "Български енергиен холдинг" ЕАД. Той бe нaзнaчeн зa диpeктop нa БEX oт кaбинeтa нa Плaмeн Opeшapcки пpeз лятoтo нa 2013 г., a пpeз 2016 г. - cмeнeн oт Teмeнyжкa Пeткoвa.

От бизнеса отдавна настояват за уволнение на ръководството на БЕХ. Според работодателските организации именно то е виновно за хаоса на енергийната борса и поскъпване на индустриалния ток над 2 пъти през някои от дните в годината.