На площадката на "Топлофикация-Перник" ще бъдат разтоварени 3 газови когенерации, които след внедряване ще произвеждат 100% чиста енергия. Инвестицията, насочена към подобряване на въздуха, е доставена от финландската компания Wartsila - световен лидер в производството на когенерационни двигатели, съобщават от "Топлофикация-Перник".

3 газови когенерации, се разтоварват на пристанище Бургас

Снимка: Топлофикация Перник

Внушителните съоръжения са пристигнали на Пристанище Бургас с чартърен кораб. За транспортирането им до Топлофикация Перник се ползва специално ниско подово 35 метрово ремарке, наето от Румъния.

Три газови когенерации се транспортират към Перник от пристанище Бургас

Снимка: Топлофикация Перник

Общият товар на съоръженията е близо 400 тона. На площадката на "Топлофикация-Перник" вече е разтоварено прилежащото оборудване, пристигнало с транспортна композиция от 25 тира. Общият размер на инвестицията в екологично чисто производство надхвърля 10 милиона евро, като 6 милиона евро са за закупуване на оборудване, а останалите са за строително-монтажна дейности.

Площадката в Топлофикация Перник

Снимка: Топлофикация Перник

Технологията за производство на топлинна енергия от газ е част от процеса на трансформация на "Топлофикация-Перник", свързан с постигане на нулево въглеродна икономика през следващото десетилетие.
Снимка: Топлофикация Перник

Краят на въглищната ера наближава за перничани

В най студените дни новите мощности ще допълнят с ¼ капацитета на топлофикацията, което ще доведе до повишаването на качеството на услугата, а в летните месеци перничани ще могат да ползват топла вода произведена от 100% природен газ.

Монтажът на инсталацията ще приключи през предстоящата пролет. В годината на 70-годишния си юбилей "Топлофикация-Перник" поставя ново начало с първата стъпка за производство на чиста енергия.

Съоръженията на път към Перник

Снимка: Топлофикация Перник