Поскъпването на електрическата енергия на свободния пазар доведе до проблеми в много старозагорски предприятия. Някои дори спряха работа, други намалиха мощностите си, за да не търпят непосилни загуби. Фирми от региона изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и КЕВР с искане на помощ и обяснение за нереално високите цени.

"И днес токът на енергийната борса държи изключително високи цени, които достигат 250 лева на мегаватчас, което доведе до спиране на мощности в определени фирми", каза Славин Янакиев, директор на едно от потърпевшите предприятия в Стара Загора.

"КЕВР е определила прогнозни цени на база товар за 70 мегават час. Към момента са 250 и няколко лева, което прави три пъти и отгоре. За едно предприятие, което плаща 300 хиляди лева месечно за електроенергия, това става над 1 милион. Непосилно е да се приеме, затова предприехме действия, спряхме едно от предприятията, за да не прави тази голяма консумация, защото не е рентабилно."

Според Янакиев ако тези цени се задържат, са изправени пред фалит.

"Подготвяме сигнал до министър-председателя, но не е идеята да протестираме по някакъв начин, просто искаме да информираме, че това, което се случва в момента, е ненормално и да се вземат мерки".