Промяната на Наредбата Н-18 за касовите апарати е от август миналата година. Тя се превърна тема за дебат между бизнеса и управляващите. Защо е необходимо да бъдат подменени касовите апарати, каква е гаранцията им, как да бъдат регистрирани, по тези и други въпроси разговаряме с управителя на ЗИТ Интернешънал ЕООД Олга Цанова.

Олга Цанова, е в бранша с фискални устройства от 15 години. От края на 2017 г. тя поема длъжността управител на ЗИТ Интернешънал ЕООД. Основната дейност на дружеството е разработка и продажба на фискални устройства (касови апарати, принтери и др.), които успешно се реализират, както на българския пазар, така и в Европа и Африка.

- Г-жо Цанова, защо е необходимо да бъдат подменени касовите апарати за всички търговци, които трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на Наредба №18?

- Подмяната или доработката на касовите апарати се налага, поради няколко основни промени в наредба №18:

*Във функционалностите на касовите апарати се добавят сторно операции.

*Предвижда се фискалните устройства да предават данни на всеки 5 минути, считано от часа на регистрация, от всички фискални бонове, издадени и записани в контролната лента в този времеви интервал.

*На всеки фискален бон се добавя QR код с цел следене и контрол на продажбите и фискалните устройства.

- Каква е гаранцията на новите касови апарати и как се реализира връзката им с НАП?

- Гаранцията на новите фискални устройства е една година. Връзката на касовите апарати с НАП се реализира посредством GPRS терминал, вграден в устройството.

 - Ако обектът няма достатъчно покритие, какво ще се случи, когато връзката с НАП прекъсне? Ще блокира ли касовият апарат?

 - За да функционира успешно устройството, е необходимо да има покритие на мрежата на съответния мобилен оператор, в противен случай връзката прекъсва и устройството не може да функционира.

 - Необходимо ли ще е да се отиде до НАП, за да бъде регистриран новият касов апарат?

- Не, производителят или сервизната фирма извършват онлайн регистрация към сървъра на НАП посредством специално разработен за целта софтуер. Така клиентът получава касовия апарат фискализиран, регистриран в сървъра на НАП и готов за употреба.

- Кой е по-добрият вариант стационарен или мобилен касов апарат?

- По-удачният вариант за избор на касов апарат е мобилният, тъй като той може да функционира, както в стационарен обект, така и на открити търговски обекти и разносна дейност. Батерията на новите касови апарати е с голям обем и по тази причина не се налага нейното зареждане в кратки срокове. В периодите, в които се налага да бъде заредена, някои от производителите, включително ние в ЗИТ, използваме технология, която позволява зареждането да се извършва от всяко устройство с USB интерфейс: адаптер, компютър, power bank и др.

- Касовите апарати могат ли да се използват като фискални принтери?

- В наредба №18 се предвижда всички търговски обекти, използващи софтуер за управление на продажбите (СУПТО), да имат задължително функционалност, която позволява на касовия апарат да разпечатва фискални бонове директно от съответния софтуер, т.е касовите апарати предлагани от ЗИТ имат тази функционалност и могат да бъдат използвани като фискални принтери.

- Касовите апарати, които се използват на външни пазари, сергии и други търговски обекти на открито, имат ли някакви ограничения от гледна точка на климатичните условия, в които се използват?

- Касовите апарати на ЗИТ имат възможността да работят в изключително сурови климатични условия - от минусови до много високи температури, а освен това, както коментирахме вече, нашите касови апарати са с батерия, което позволява да се използват в открити търговски обекти и са специално разработени за такъв тип дейност.

 - Правилно ли съм разбрала, предлаганите касови апарати от ЗИТ обхващат наистина голям дял от различни търговски дейности?

- Точно така, касовите ни апарати могат да се използват от наистина разнообразни търговски обекти: магазини, офиси, заведения, сергии, куриерски услуги и др., поради няколко основни причини - могат да работят в режим фискален принтер, което го прави подходящ за търговски обекти използващи софтуер, освен това е и с батерия и ергономичен дизайн и по тази причини е изключително удобен за разносна дейност, сергии, магазини с ограничено пространство и др.