Мобилните оператори AT&T и Verizon в крайна сметка временно ще забавят въвеждането на 5G около определени летища в САЩ, за да се избегне потенциалния хаос, от който се опасява авиоиндустрията, предаде Франс прес.

Телекомите трябваше да активират днес новата технология за свръхбърз мобилен интернет в цялата страна. Но Федералното управление за гражданска авиация на САЩ (ФАА - FAA) се безпокои от възможни смущения между честотите, използвани от 5G, и тези, използвани от важни бордови уреди при кацане на самолетите при определени метеорологични условия.

Досега агенцията е потвърдила използването на определени модели радиовисотомери и е дала одобрението си за 48 от 88-те летища в САЩ, които са най-пряко засегнати от риска от смущения. В някои случаи все още има ограничения.

Ситуацията принуди авиокомпаниите по целия свят в сряда, 19 януари 2022 г., да отменят или променят полетите си към САЩ.

Авиокомпаниите в същото време повишиха залога в конфронтация с AT&T и Verizon във връзка с плановете им да пуснат нова 5G безжична услуга тази седмица, предупреждавайки, че хиляди полети могат да бъдат спрени или отложени, ако стартът се осъществи в близост до големи летища.

Предупреждението на авиокомпаниите

Ръководителите на десет големи американски пътнически и товарни авиокомпании предупредиха във вторник властите в САЩ за опасност от хаос заради насроченото за днес, 19 януари, стартиране на свръхбързата мобилна технология 5G около летищата. Предупреждението е оправено в писмо, което цитираха световните агенции.

Авторите на писмото призовават за незабавна намеса, за да се предотвратят големи оперативни безредици за пътниците, превозвачите, снабдителните вериги и доставката на основни медицински продукти.

Авиопревозвачите са обезпокоени от последствията от 5G за самолетите поради възможни смущения на бордовите уреди.

В един ден като неделния например, над 1100 полета и 100 000 пътници щяха да подлежат на отмяна, отклонения или закъснения, отбелязват ръководителите на American Airlines, Delta, Southwest Airlines, и други авиокомпании, както и на въздушните подразделения на гигантите в логистиката FedEx) и UPS. Според тях търговията на страната ще спре напълно. Затова те призовават 5G мрежата да бъде разгърната, но не и когато антените са прекалено близо до летища. Призивът бе отправен до Федералното управление за гражданска авиация на САЩ и до телекомуникационния регулатор, Федералната комисия по комуникациите (FCC).

В началото на януари авиокомпаниите бяха издействали нова отсрочка за 5G, до днес. Те заплашиха да съдят AT&T и Verizon, за да издействат отлагане и технически промени в инсталациите на мрежата.

Честотните пояси 3,7-3,8 ГХц (GHz) бяха дадени на двете компании през февруари след търг за няколко десетки милиарда долара.

На фона на тези безпокойства за взаимодействие на антените с уредите за измерване височината на полета, ФАА издаде нови наредби, ограничаващи употребата на тези уреди в самолетите при някои обстоятелства. Авиокомпаниите обаче се противопоставиха заради потенциалните допълнителни разходи и призоваха да се намери друго решение, припомня АФП.