Испанската търговска верига за облекло "Зара" (на испански "Сара" - Zara) публикува изявление в китайските социални мрежи снощи с цел да се дистанцира от протестите в Хонконг, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

В изявлението компанията изразява подкрепата си за китайското управление над азиатския финансов център.

Зара направи изявлението, след като хонконгският вестник "Мин Пао" попита в заглавие дали затварянето на четири магазина на компанията в Хонконг вчера е било в подкрепа на протеста на студентите. Потребителите на социалните мрежи в континентален Китай подеха темата.

"Зара", която е собственост на испанската компания за облекло Индитекс (Inditex), заяви, че подкрепя политиката "една страна, две системи", при която Китай управлява Хонконг, и че не подкрепя стачките.

Не е ясно за момента защо "Зара" затвори четирите магазина в Хонконг вчера, както съобщава "Мин Пао", макар че магазините в Хонконг често не работят, когато наблизо има протести.

Марката стана водеща тема в китайската онлайн платформа Вейбо (Weibo), китайския аналог на Туитър (Twitter), с хаштага "Zara statement", видян над 170 милиона пъти до тази сутрин.

Вчера хиляди студенти и ученици в Хонконг бойкотираха учебните занимания и участваха в мирен митинг в подкрепа на демокрацията след уикенд на протести, белязани с едни от най-сериозните прояви на насилие от началото на недоволството преди около три месеца, разпалено от вече оттегления законопроект, позволяващ екстрадиция в континентален Китай.

Главната администраторка на Хонконг Кари Лам, срещу която от три месеца е насочен гневът на продемократичното движение, заяви днес, че няма никакво намерение да подава оставка. Тя заяви това по повод изтекъл аудиозапис, в който изразява желание да напусне поста, предаде Франс прес.

През последните три месеца няколко пъти си казвах, че екипът ми и аз сме длъжни да помогнем за уреждане на проблемите на Хонконг, заяви тази сутрин на пресконференция Лам допълни, че "дори не си е помисляла" да обсъжда оставката си с китайското правителство.

Миналата седмица Ройтерс получи достъп до аудиозапис, в който хонконгският лидер казва, че би подала оставка, ако можеше да го направи.