Всичко започна в един гараж, а днес бирата Гийзингер (Giesinger) вече е член на елитарния клуб на автентичните мюнхенски бири. Такава премиера не се беше случвала от столетие, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Несъмнено тя все още не може да се мери с другите шест бири - Аугустинер (Augustiner), Пауланер (Paulaner), Льовенбрау (Lowenbrau), Шпатен (Spaten), Хакер-Пшор (Hacker-Pschorr), Хофбрау (Hofbrau), някои от които са на стотици години и са смятани за истински културни паметници на баварската столица.

Ние обаче постигнахме целта си, вече ни взимат насериозно, тъй като показахме, че можем да варим истинска мюнхенска бира, заявява с гордост пред АФП основателят на пивоварната Гийзингер, Щефен Маркс.

През 2006 година му хрумва идеята да създаде своя бяла бира, чието име е вдъхновено от работническия квартал Гийзнингер, където тя се създава.

Началото е скромно - гаражът на Маркс става пивоварна. След шест години той се настанява в по-просторни помещения и бизнесът му се развива с кредити и групово финансиране.

Вдъхновен от модата на крафт бирата, той залага на качеството, без филтриране или термична обработка, което веднага е оценено от по-младите клиенти.

Щефен Маркс, който е родом от Северна Германия, обаче има по-мащабни цели и иска да получи названието мюнхенска бира, което не е лесно.

За да станеш мюнхенска пивоварна, трябва да изкопаеш кладенец, дълбок поне 150 метра, и с водата от него можеш да свариш бира Мюнхнер Хелес (Мюнхенска лека (светла) бира), обяснява той.

Цената на операцията: около 700 000 евро и разрешително за 10 години, което се подновява, както и възможност да се използва вода от фреатичната зона на града за варенето на бирата.

И разбира се производството трябва да бъде в Мюнхен.

Пред пивоварната клиентите, стъпили върху финия пясък, с който е покрит подът, опиват от бирата Гийзингер.

За мен е изненадващо, но и положително, че една малка пивоварна успя за няколко години да произведе мюнхенска бира, твърди един от клиентите. Той се надява, че пивоварната ще успее да има палатка на Октоберфест, което ще е голям удар от рекламна гледна точка.

Засега не е възможно. С производство от 12 000 хектолитра годишно, Щефен Маркс знае, че това не е достатъчно, за да задоволи хиляди посетители. Той ще отвори втори обект, което ще му позволи производството да скочи до 30 000 хектолитра.

Така или иначе Мюнхенският фестивал на бирата беше отложен тази година, подобно на много други събития, заради пандемията от коронавируса, припомня АФП.