Южнокорейският производител на стомана ПОСКО (POSCO) обмисля как да сложи край на съвместното предприятие с фирма, контролирана от военните в Мианма след февруарския преврат там. Това казаха пред Ройтерс двама добре информирани източници.

Според тях ПОСКО иска или да продаде 70-процентния си дял в съвместното предприятие с "Мианмар економик холдингс" (Myanmar EconomicHoldings Ltd - MEHL) или да откупи частта на партньора си.

Това става на фона на продължаващите кръвопролитни репресии срещу протестиращите от армията в Мианма, довели до смъртта на стотици хора.

Не е ясно колко би струвал 30-процентния дял на холдинга.

Дискусиите в корейския холдинг са съпроводени от критики на акционери и защитници на правата на човека срещу международни компании, които все още имат партньорства в Мианма. Сред фирмите, които вече се изтеглиха, са австралийската "Уудсайд петролиъм" (Woodside Petroleum ) и японския гигант "Кирин холдинг" (Kirin Holding).

"Мианмар економик холдингс" е сред компаниите, контролирани от военните, които бяха санкционирани от САЩ и Великобритания.

ПОСКО неколкократно обяви, че не е плащал дивиденти на "Мианмар економик холдингс", след като кризата с рохингите през 2017 година предизвика критиките на международната общност срещу военния режим в Мианма.

ПОСКО е предпазлив по въпроса за окончателното си излизане от пазара на стомана в Мианма, тъй като така би рискувала стотици милиони долари, спечелени от доходоносни газови проекти и осъществени с друга местна държавна компания чрез дъщерната фирма "Поско интернешънъл" (POSCO International).

Корейският пенсионен фонд (NPS) е най-големият акционер в ПОСКО с дял от 11,2 процента на стойност 2,42 милиарда долара и е третият най-голям пенсионен фонд в света с активи от близо 1 трилион долара.

В същото време европейски инвеститори имат голям интерес към плановете на ПОСКО за Мианма.

Шведският държавен пенсионен фонд, който притежава акции в ПОСКО, обяви пред Ройтерс, че е попитал компанията какви са плановете й за инвестициите в Мианма, тъй като има опасения за спазването на човешките права в страната.