Шестима ръководители на представителството на БМВ в Южна Корея бяха признати за виновни във фалшификации на резултатите на нивата на вредни емисии на двигатели на марката, предлагани на местния пазар. Те ще прекарат в затвора между 8 и 10 месеца, съобщават медиите в страната, цитирани от automedia.bg.

Баварският производител има сериозни проблеми в Южна Корея, след като през декември срещу него беше образувано дело заради самозапалващи се автомобили с дизелови двигатели. Заради него компанията бе принудена да организира нова сервизна акция и ще трябва да плати сериозна глоба.

Едновременно с това, в Сеул върви и друго дело - за фалшификация на отчетите от тестовете за нивата на вредни емисии на двигателите. Съдът призна шестима бивши и действащи ръководители на БМВ Korea за виновни, че от 2011 г. досега са продали 29 000 автомобила с фалшиви екологични сертификати. Трима от обвинените бяха закарани директно от съдебната зала в затвора, където ще прекарат между 8 и 10 месеца. Другите ги чака същото, като присъдите им ще влязат в сила от началото на следващия месец.  Освен това, компанията като юридически лице ще плати глоба от 13 млн. долара.

Скандалите около БМВ в Южна Корея доведоха и до сериозен спад на продажбите на автомобилите на марката в страната. За първите 10 месеца на 2018 г. те са 47 569 бройки, което е с 10% по-малко от същия период на 2017 г. В същото време сегментът на внасяните в страната чужди коли се е увеличил с 13%.