Юбeр (Uber) разочарова с петъчния си дебют на Уолстрийт, след като при закриването на сесията акциите му поевтиняха с 8 на сто спрямо началната цена при първичното публично предлагане (ППП), предадоха световните агенции.

Очакваше се излизането на Нюйоркската фондова борса на платформата за превоза на пътници с личен автомобил и организиран чрез мобилно приложение да бъде най-голямото ППП на американска компания през последните години.

Само че през първия ден на търговия котировките на Юбър спаднаха от 45 долара начална цена до 41,57 долара за една. Експерти очакваха, че цената на книжата на Юбър ще се движи между 44 и 50 долара за една. Вестник "Уолстрийт джърнъл" подчерта, че компанията, която пусна на борсата 180 милиона акции, е успяла да привлече 8,1 милиарда долара. Общата й капитализация обаче е нараснала само до 76,5 милиарда долара, а това е съвсем малко над 76-те милиарда долара, на които компанията бе оценена през август миналата година от частни инвеститори.

Плановете на ръководството на компанията бе да се постигне капитализация от 82,4 милиарда долара. "Уолстрийт джърнъл" подчертава, че от 2000 година само 18 компании, чиято капитализация е превишавала 1 милиард долара, са губили от стойността на акциите си през първия ден на излизане на американски борси. В повечето случаи акциите са поскъпвали средно с 21 на сто.

Главният изпълнителен директор на Юбър Дара Хосровшахи заяви пред "Файненшъл таймс" следното: "Един ден няма да измери нашия успех или неуспех". Той обясни понижението на цената на акциите с неблагоприятния момент на дебюта. Вчера акциите на Уолстрийт първоначално поевтиняха заради неизвестността около китайско-американските търговски преговори, но в края на сесията отчетоха повишение на котировките си, отбеляза Асошиейтед прес.