Тошиба (Toshiba Corp.) съобщи днес, че ще се раздели на три публично търгувани компании, чиято дейност ще бъде съсредоточена върху инфраструктура, устройства и полупроводници. Стъпката е част от голямо преструктуриране на затруднения японския конгломерат, подложен на все по-голям натиск от чуждестранните акционери активисти, предаде Киодо, цитирана от БТА.

Планираното разделяне на технологичния гигант със столетна история ще рационализира бизнес операциите и ще успокои акционерите, които са недоволни от слабите усилия за насърчаване на растежа и увеличаване на пазарната капитализация на компанията. Тошиба възнамерява да приключи с листването на компаниите през последната половина на финансовата 2023 година.

Според плана Тошиба ще създаде две отделни дружества - за инфраструктура и устройства. Останалата компания ще притежава близо 40 процента акции в производителя на чипове Киоксиа холдингс корп (Kioxia Holdings Corp.).

Тошиба има разнообразен бизнес - от ядрена енергия и асансьори до харддискове и полупроводници. За финансовата 2020 година, приключила в края на март 2021-а, конгломератът постигна над 3 трилиона йени (26 милиарда долара) продажби.

Поддържането на различни бизнеси под шапката на една компания има ползи, но финансовите пазари са склонни да оценяват конгломерата на по-ниска стойност, отколкото е сумата на комбинираните му бизнеси, отбелязва Киодо.

Чуждестранни акционери контролират по-голямата част от Тошиба - компанията, която се приема като особено важна за националната сигурност. Тези акционери придобиха влияние, след като инвестираха в Тошиба, когато компанията бе силно засегната от фалита на американския си филиал в областта на ядрената енергетика Уестингхаус електрик (Westinghouse Electric).

Публикуването на новата стратегия бе предшествано от вихрушка от събития, опетнили имиджа на Тошиба, вече подкопан от скандала с отчетната дейност през 2015 година.

През юни независима група за разследване установи, че шефовете на Тошиба са "заговорничили" с министерство на икономиката, търговията и промишлеността, за да попречат на влиянието на чуждестранните акционери върху борда. По тази причина Общото събрание на акционерите бе принудено да гласува за отстраняването на председателя на борда и други директори.

Главният изпълнителен директор на Тошиба Сатоши Цунакава защити отношенията на концерна с правителството заради естеството на бизнеса му, обвързано с националната сигурност и социалната инфраструктура. Той обаче призна, че Тошиба е прекалила.

В доклад, публикуван днес, ръководна група от Тошиба, разгледала отделно случая, обяви, че длъжностните лица, включително бившия изпълнителен директор Нобуаки Куруматани, са нарушили корпоративната етика, очаквана от финансовите пазари, но не са престъпили закона.

През последните години Тошиба претърпя мащабно преструктуриране, сменяйки фокуса си от потребителска електроника, с която си спечели популярност, към инфраструктура и възобновяема енергия.