Японският милиардер Юсаку Маедзава съобщи, че планира да продаде на търг произведения на изкуството за милиони долари, тъй като няма пари, предаде ДПА и БТА.

Маедзава, който е основател и главен изпълнителен директор на онлайн магазините за мода Дзодзо (Zozo), съобщи в Туитър вчера, че възнамерява да продаде няколко неща на търг на "Сотбис" в Ню Йорк на 16 май.

Милиардерът любител на изкуството публикува заедно със съобщението си две снимки на произведения на изкуството - картина на Ед Рушей, оценявана на между 2 и 3 милиона долара, и картина с цветя на Анди Уорхол с цена между 1,5 и 2 милиона долара.

В отговор на въпрос в Туитър дали решението да продаде картините е заради това, че няма пари, Маедзава отговори днес в социалната мрежа: "Да, аз никога нямам пари, тъй като все ги харча", като публикацията му завършва със смеещия се емотикон.

Ексцентричните разходи на милиардера в миналото включват покупка на картина за 110 милиона долара на Жан Мишел Баскиа и записване да стане първият частен пътник, който ще пътешества около Луната с компанията на Илон Мъск Спейс Екс (SpaceX).

Доста проблеми обаче се появиха пред осъществяването на амбициите на Маедзава. Милиардерът едва наскоро се завърна в Туитър след поредица корпоративни неуспехи, при които акциите на Дзодзо поевтиняха с над 50 процента и кешовите позиции на Маедзава отслабнаха.