Това вече е много повече от просто спор между компания от водещия германски борсов индекс DAX и медия. Не става въпрос само за репутацията на компания от елитния клас на германския капиталов пазар. Постоянната вражда между Wirecard и престижния британски финансов вестник Financial Times (FT) поставя на карта много пари, тъй като всяка нова критична статия за Wirecard обикновено е последвана от тежки спадове на фондовия пазар.

В основата на спора сега: Wirecard обвинява FT в разпространението на фалшиви обвинения, а вестникът пише за странни парични потоци и липса на съответствие (Compliance) в компанията, съобщава Инвестор.

Сега спорът придоби ново измерение: в свое писмо Wirecard настоява вестникът да не публикува засега статии за групата, а вместо това да започне вътрешно разследване за откриване на неправомерно поведение в собствените си редици. 

Wirecard твърди в писмото, че има "неопровержими доказателства за сътрудничество между служители на Financial Times и продавачи на късо". Терминът се отнася до инвеститорите, които залагат на понижаващи се цени на дадена акция.

Вестникът трябва "да се въздържа от всякакви публикации, които биха могли да доведат пряко или косвено до манипулиране на пазара или до търговия с вътрешна информация във връзка с акциите на Wirecard", пише германската компания. Писмото от адвокатската кантора Herbert Smith Freehills, която представлява Wirecard, и изявлението на германската корпорация, са цитирани от германския Handelsblatt.

Според писменото изявление на Wirecard причината за последната ескалация е запис на разговор, който се е състоял миналата сряда в Лондон. В него британският бизнесмен Ник Х. разказва на довереник на друг инвеститор за нова предстояща критична статия във FT, пише в изявлението. Самият той вече е изградил къси позиции от 5 млн. паунда, очаквайки негативната статия, която щяла бъде публикувана в следващите 48 часа.

Предприемачът предложил на своя събеседник сам да спекулира с 5 млн. паунда за спад в цената на акцията на Wirecard. В замяна за съвета е поискал от потенциалния инвеститор половината от очакваната печалба. Той твърди, че успешно е спекулирал срещу Wirecard няколко пъти в миналото, всеки от които се основава на предстояща статия във Financial Times.

Wirecard не коментира официално аудиофайла и заплахата на адвокатите срещу FT. Досега не е била потвърдена и автентичността на аудио материала. Инвеститорът, който е инициирал записа, не е коментирал темата официално. Ник X. не е бил открит за изявление.

Документите, достъпни за Handelsblatt, показват, че FT наистина е проучил нова статия за Wirecard и е пратил предварително до групата редица критични въпроси.

Wirecard е отговорила на тези въпроси с нова "атака срещу журналистиката на FT", посочва вестникът. "Няма тайни споразумения между журналисти на FT и продавачи н а късо или други трети страни относно съдържанието или датата на издаване на статиите на FT за Wirecard", заяви официално говорител на вестника.