Водещите компании в Европа са станали все повече и повече печеливши през последните няколко десетилетия, разширявайки пропастта с останалата част от пазара. Това показват изчисления на Bloomberg Economics, цитиран от Инвестор.

Колкото до възвръщаемостта, анализът показва промяна в разпределението сред страните, като най-печелившите компании продължават да са в Швеция и Великобритания и в по-малка степен в Германия и Франция.

Но вместо знак за отслабваща конкурентоспособност, тенденцията изглежда облагодетелства сектори и фирми в региона, които са по-дигитализирани и тези, които търсят по-бърза възвръщаемост.

Изчисленията са направени на фона на поредица от по-добри от очакваното икономически данни за Европейския съюз и еврозоната от последните седмици.

Нагласите на инвеститори и анализатори за икономическото развитие в еврозоната се подобриха през май за трети пореден месец до най-високо си ниво от ноември 2018 г., стана ясно в началото на седмицата. В същото време икономическата активност макар и да се понижава, остава на стабилно равнище.

Данни на Евростат от края на миналия месец пък показаха, че икономическият растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз се ускорява по-силно от очакваното през първото тримесечие на настоящата година след слабото представяне през втората половина на предходната година.