Срокът за въвеждане на промените за касовите апарати ще бъде удължен до края на септември, но само за тези икономически оператори, които използват компютърни системи за управление на продажбите. За фирмите, които имат обикновен касов апарат и са регистрирани по ДДС, срокът остава 31 март. Това каза пред bTV министърът на финансите Владислав Горанов.

"Промяната на Наредбата за касовите апарати не е от вчера, а от амгуст миналата година. Неочаквано тя се оказа тема за дебат, макар че имаше достатъчно време за това", допълни той.

Според него, малките икономически оператори вече са изпълнили изискванията и затова за тях няма да има удължаване на срока. "Не трябва да се опитваме винаги в последния момент да спазваме правилата, трябва да го правим навреме", завърши министърът.

Проблемът с подмяната на касовите апарати възникна през януари, когато от НАП напомниха ,че над 170 000 касови апарати трябва да бъдат сменени или софтуерът им да бъде подобрен до 31 март 2019 година.

Бизнесът обаче се оказа неподготвен за това, вероятно защото за първи път наредбата предвиждаше изисквания не само към фискалните устройства, но и към използваният софтуер, който ги управлява.

Влизането в сила на Наредбата на НАП за смяна на касовите апарати и софтуерите за продажба, трябва да се отложи до края на 2019 година за всички фирми, защото бизнесът няма да се справи и е възможен колапс на икономиката, това поискаха представители на бизнеса. Явно тези мнения са били зачетени от Министерството на финансите и за големите фирми срокът се удължава до септември. Въпросът сега е ще се вместят ли малките и средни компании в стария срок - края на месец март. И готови ли са контролните органи да проследят изпълнението на наредбата в кратки срокове.