Общото събрание на ВиК-Димитровград ООД прие решение търговското предприятие на дружеството да бъде продадено на ВиК-Хасково ЕООД. До решението се стигна след като миналия петък Общинският съвет в Димитровград даде съгласие за сделката. Така на практика приключват дългогодишните преговори по консолидация на всички водни дружества в област Хасково, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Съдружници във ВиК-Димитровград са министерството и Община Димитровград. Пазарната стойност на търговското предприятие на ВиК-Димитровград е 380 000 лева, а само задълженията му за електроенергия достигат почти 1 млн. лева.

Консолидацията е единствената възможност на ВиК дружествата да кандидатстват за европейско финансиране, чрез което да се подмени остарялата водна инфраструктура и да се подобри качеството на предоставяните на потребителите услуги.

Необходимите инвестиции за ВиК инфраструктурата на територията на област Хасково са в размер на 774 млн. лева, се посочва в прессъобщението. Само за Димитровград те са изчислени на 179 млн. лв. според регионалния генерален план, изготвен по Закона за водите.