Акциите на канадския производител на самолети и влакове Бомбардие (Bombardier) поскъпнаха след изразените от някои анализатори хипотези за възможно обединение на жп дейностите му с тези на френската група Алстом (Alstom), предаде Ройтерс.

Ветото на Европейската комисия за сливането на Алстом с германския Сименс (Siemens) помогна на Бомбардие да се спаси от създаването на два пъти по-голям от самия него жп гигант.

То дава на канадската група "по-широка палитра от опции" за стратегиите си, по-специално в сферата на сливанията, коментира Крис Мъри, анализатор от АлтаКорп (AltaCorp) в Торонто. Според него необходимостта от консолидация в сектора не е изчезнала.

Вчера Брюксел отхвърли в името на конкуренцията обединението на жп дейностите на Алстом и Сименс, което имаше за цел да създаде европейски шампион в жп сектора.

Париж и Берлин остро разкритикуваха ветото на комисията, което обаче силно зарадва френските синдикати, но също и инвеститорите, защото акциите на Алстом поскъпнаха вчера с над 4 на сто на Парижката фондова борса.