Докато в Лондон кралица Елизабет Втора се готви за тържествата по повод платинения си юбилей след невероятните 70 години на трона, отвъд Атлантика друг почти столетник се приближава към своя с подобна разточителост и заобиколен от не по-малко преклонение.

Наричано често "Уудсток за капиталисти", годишното събрание на акционерите на "Бъркшър Хатауей" (Berkshire Hathaway) - инвестиционния холдинг на Уорън Бъфет, за първи път след пандемията събра през уикенда в Омаха, щата Небраска, хиляди акционери, жадни за думите на "Оракула", които да ги преведат през дивото море на инвестициите и икономическите катаклизми. Все пак 91-годишният Бъфет рядко е грешил за своите 66 години в бизнеса. Годишнина, която е и доста условна, предвид че той започва търговските си операции още като дете с продажба на дъвки, кока-кола и списания от врата на врата, а първите си акции купува едва 11-годишен.

Преди пандемията събитието привличаше по над 40 000 души, а през предпандемичната 2019 г. добави към икономиката на Омаха над 21 милиона долара. Сега изглежда посетителите бяха по-малко. По думите на Бъфет около 12 000 души са се включили в специалния "ден за пазаруване" в петък, когато акционерите на холдинга получават отстъпки от бизнесите в структурата му. През годината преди пандемията те бяха 16 186, според местни медии. Някои събития са отпаднали от календара, например състезанието по мятане на вестници, в което Бъфет неизменно участваше в жест на носталгия към юношеските си дни на вестникарче. Въпреки това той отново успя да зарази с енергията и харизмата си, рамо до рамо с 98-годишния си бизнес партньор Чарли Мънгър, негова дясна ръка от десетилетия.

Тазгодишните послания: инвестиционният пазар се е превърнал в "казино", биткойнът e "глупава и зла" идея, инфлацията е проблем за всички, но без огромното печатане на пари от Управлението за федерален резерв, оцеляването след ковид рецесията щеше да бъде много по-трудно. Най-доброто решение срещу инфлационните рискове: бъдете изключително добри в нещо.

Бъфет освен това развенча един от обкръжаващите го митове - че той е сред инвеститорите, които успяват да предусетят, когато пазарът се приближава към върхове или сривове, за да продават или купуват в точния момент.

"Бъдете предпазливи, когато другите са алчни и бъдете алчни, когато другите са предпазливи" е сред най-известните постулати на инвеститора и последните решения на "Бъркшър Хатауей" изглежда го доказват. През първото тримесечие индексът Стандард енд Пуърс 500 загуби 13,7 процента, достигайки минимум на 24 февруари, преди да се възстанови леко към края на тримесечието с 4,9 процента. През същия период компанията е купила акции за 51,1 млрд. долара, съобщи Бъфет, като само на 4 март е похарчила зашеметяващите 4,6 млрд. долара. Въпреки това "когато пазарът отвори в понеделник, нямаме и най-малката идея накъде ще поеме", каза Бъфет, който продължава да се придържа към основния си принцип да инвестира в компании според стойността на предлаганите от тях продукти и услуги.

Всеки крал има нужда от престолонаследник. Дали?

Успешното предаване на бизнеса на следващото поколение е предизвикателство, разрушило не една и две корпоративни империи след оттеглянето на визионера основател. В случая на Бъфет и дума не става за запазване на скиптъра в семейството. От трите му деца Сюзън, Хауърд и Питър единствено Хауърд е част от "Бъркшър Хатауей", но се очаква след оттеглянето на баща си да поеме сравнително второстепенна роля. Сюзън е известна основно с филантропската си дейност, а най-малкият, Питър, е музикант, носител на награда "Еми" и автор, включен в списъка с бестселъри на "Ню Йорк таймс".

Вместо това Бъфет изглежда уверен, че бъдещето на компанията му ще бъде подсигурено благодарение на изградената от него структура и ценностите, споделени от мениджърския екип. Според него децентрализираната структура на холдинга, която силно разчита на това да се гласува доверие на хората да направят правилното нещо и да избягват поемането на огромни рискове, ще осигури просперитета й в бъдеще.

"Бъркшър" е изграден да трае вечно. Няма крайна точка. Новото ръководство и ръководството след тях, и това след тях - те са просто пазители на културата, залегнала в основата ни", заяви Бъфет, обещавайки, че компанията ще запази "специалната връзка с акционерите си".

Определеният за негов наследник на поста главен изпълнителен директор, 59-годишният Грег Ейбъл, е далеч от магнетизма и авторитета, на които се радва доайенът на инвестиционния пазар и вероятно ще бъде изправен пред много повече въпроси и ограничения от страна на другите членове на борда. "Бъркшър Хатауей" вероятно ще бъде поставен и под много по-силен натиск за по-активни действия спрямо защитата на климата, многообразието и корпоративните финанси.

Много от лоялните инвеститори на Бъфет все пак заявяват, че ще останат верни на "Бъркшър Хатауей" заради почтеността, смирението, интегритета и доверието, които според тях олицетворяват компанията и ръководството й - сегашно и бъдещо.

Сблъсък на поколения или сблъсък на възгледи?

Може би нищо не разкрива по-добре тези ценности от позицията на Бъфет и Мънгър към биткойна и криптовалутите като цяло.

"Не знам дали биткойнът ще тръгне нагоре или надолу през следващата година, пет или десет. Но за едно съм напълно сигурен и това е, че той не произвежда нищо", заяви Бъфет, критикувайки пасивната природа на криптовалутата. Той обясни, че ако инвестира в апартаменти, те ще му носят приходи под формата на наеми, ако инвестира в селскостопански земи - те ще произведат реколта. "Ако ми кажете, че притежавате всички биткойни на света и ми ги предложите за 25 долара, няма да ги взема, защото какво да ги правя? Ще трябва да ви ги продам обратно по един или друг начин", каза той.

Чарли Мънгър бе още по-категоричен: "В живота си се опитвам да избягвам неща, които са глупави и зли или ме карат да изглеждам лошо... а биткойнът прави и трите".

Изказванията им доведоха до поевтиняване на най-популярната дигитална валута и задочен сблъсък с Илон Мъск, отявлен поддръжник на криптоактивите и най-вече на доджкойна - криптовалута, основана като шега и базирана на меме.

И преди представители на криптообщността са реагирали остро на критиките на Бъфет. Миналия месец инвеститорът Питър Тийл, съосновател на "ПейПал" (PayPal) и либертарианец, го нарече "враг номер едно" на биткойна и "социопатичен дядка от Омаха" в тирада срещу "финансовата геронтокрация", която се опитва да изолира криптовалутите от широката общественост.

Не че "старата гвардия" отрича технологиите. Бъфет поднесе изненада, обвявайки инвестиция в близо 9,5-процентов дял в гиганта за видеоигри "Активижън близърд" (Activision Blizzard) на стойност близо 6,2 млрд. долара, когото през януари "Майкрософт" (Microsoft) обяви, че ще купи за 69 млрд. долара.

Същевременно инвеститорът разширява и позициите си в една класическа сфера - енергетиката и по-точно в петролните концерни "Шеврон" (Chevron) и "Оксидентъл петролиъм" (Occidental Petroleum).

Като цяло действията на Бъфет показват, че "Бъркшър" прави това, в което е най-добра - открива стойност на пазара, при това повече, отколкото е откривала от години насам, коментират анализатори. Както и че "Оракулът от Омаха" остава на върха на играта.