След настъпилата авария на 27 юли, екипът на "Булгартрансгаз" ЕАД извърши ремонтни дейности на преносния газопровод от България към Гърция в района на Кулата, съобщиха от дружеството. Газовите доставки за Гърция са подновени от днес.

Всички заявки за газовия ден ще бъдат изпълнени в пълен обем, както в посока от България към Гърция, така и в обратна посока, се посочва в съобщението.

Причина за аварията на преносния газопровод за Република Гърция е разхерметизиране на газопровода, съобщиха вчера от Областната дирекция на МВР в Благоевград. Нанесените щети са върху около тринадесет метра тръба.

При аварията защитите са сработили, каза за БТА директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград инж. Георги Пармаков. Той посочи, че изтеклият в атмосферата газ е само от авариралата част на тръбата между двете клапи. "Той е по-лек от въздуха и се издига нагоре, така че бързо се е изпарил", каза още инж. Пармаков.

Газпром съобщи днес, че е възобновено подаването на газ през България към Гърция след отстраняване на аварията на газопровода на българо-гръцката граница.

Транспортирането на руски газ в Гърция през територията на България е възстановено от 29 юли, посочи холдингът, допълвайки, че след съобщението от българските партньори заявките за транспортиране ще се изпълняват в пълен обем.