Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос обяви, че се развежда със съпругата си Маккензи след 25-годишен брак.

"Чувстваме се невероятно щастливи, че сме се намерили и сме много благодарни за всяка от годините, през които бяхме женени. Ако знаехме, че ще се разделим след 25 години, щяхме да го направим отново", се казва в официалното изявление на Безос и Маккензи.

Двамата се запознават, когато той е вицепрезидент на хеджфонд, а тя се явява на интервю за работа. Сключват брак след шест месеца през 1993 г. След това напускат работата си на Уолстрийт и се преместват в Сиатъл, където Джеф Безос отваря книжарница в интернет. Това е началото на империята Amazon.

Вижте снимки на Джеф и Макензи Безос >>

"Бeз cпopaзyмeниe, в ĸoeтo ce пocoчвa дpyгo, тяxнoтo бoгaтcтвo тpябвa дa бъдe paздeлeнo нaпoлoвинa", коментира пред CNBC Kapин Лyндeл, пapтньop в aдвoĸaтcĸaтa ĸaнтopa Rоwеr LLС в Hю Йopĸ.

"Няма формула в закона, за това как трябва да се разделят активите", смята Дженифър Пайсено, партньор в базираната в Сиатъл адвокатска кантора McKinley Irvin.

54-годишният Безос има богатство на стойност 137 млрд. долара според индекса Bloomberg Billionaires, който класира 500-те най-богати хора в света. Безос притежава 16% от гиганта за електронна търговия и Макензи може скоро да има право на половината от тези акции. Ако вземе половин дял (68.5 млрд долара) от общото богатство на семейството, тя ще попадне на 5-о място в списъка на най-богатите хора на планетата

"За Джеф Безос ще е много трудно да раздели богатството си, без акциите на Amazon да поевтинеят значително. За това би било добре да се постигне някакво споразумение, което да запази правото на Безос да остане контролен акционер в Amazon", коментира Джордан Нейланд, асистент по право в университета Джордж Мейсън.

Междувременно инвеститорите се притесняват и за психическото състояние на изпълнителния директор на Amazon, тъй като е очевидно, че той преминава през много труден период в личен план.

"Джеф Безос остава фокусиран върху всички аспекти на Amazon", казва Дрю Херденер, говорител на компанията, в коментар на това, как разводът може да повлияе на компанията и нейните инвеститори. 

"Единственото нещо, за което акционерите трябва да се притесняват, са дългите съдебни дела. От начина, по който новината беше съобщена, не мисля, че има такава опасност", смята президентът на Американската академия на брачните адвокати Питър Уолцър.  

Анализатори прогнозират, че бизнесът на Amazon с дигитална реклама ще продължи да бъде източник на ръст на приходите, след като се ускори с над 70% през 2018 г. Amazon зае трето място по приходи от дигитална реклама в САЩ през 2018 г., нареждайки се след Google и Facebook, сочат данни на eMarketer.

"Цената на акциите на Amazon може да достигне 1920 долара до края на годината, което е с около 21% над сегашното им ниво. Тази цена ще доближи оценката на компанията до 1 трлн. долара. Възможностите на Amazon изглеждат неограничени, на фона на успешния ѝ опит в капитализирането на потребителските разходи и тези на IT отделите", посочва анализаторът Браян Уайзър.