Новият японски регионален самолет на Мицубиши (Mitsubishi Regional Jet -MRJ) започна изпитателни полети в САЩ. Очаква се доставките на машината да започнат през 2020 година, съобщи агенция Киодо.

Тестовете се правят в щата Вашингтон, на базата на японската компания Мицубиши еъркрафт (Mitsubishi Aircraft), Предава БТА. Ще бъде проверено как работят двигателите на самолета в различни режими, а също и функционирането на други системи. В САЩ в скоро време ще кацнат още два самолета на Мицубиши за участие в изпитанията.

Очаква се процесът на сертифициране на самолета да приключи през идната година, тогава ще започнат и заявките за него.

От над 50 години този регионален самолет на Мицубиши е първият й пътнически лайнер. Той може да изпълнява полети на разстояния от 1500 до 3400 километра. Според модификацията си може да превозва до 90 пътници.

Разработката на лайнера е започнала през 2007 година и е струвала близо 180 милиарда йени или над 1,5 милиарда долара. Има данни, че компанията е получила предварителни заявки за 407 самолета на обща стойност 150 милиарда йени или 1,3 милиарда долара от авикомпании в Япония, други азиатски страни и САЩ.