Министерството на правосъдието на САЩ подготвя разследване срещу бизнес практиките на Гугъл (Google) и дали те нарушават антимонополните разпоредби, съобщи Асошиейтед прес и БТА.

Гугъл бе глобена с рекордните 2,72 милиарда долара от Европейската комисия през 2017 година за злоупотреба с доминираща позиция на при онлайн търсенето в интернет. В САЩ федералната комисия по търговията предприе антимонополно разследване срещу Гугъл, но го закри през 2013 година, без да вземе някакви мерки.

Сега министерството на правосъдието започна антимонополно разследване на различни дейности на компанията според информации на "Уолстрийт джърнъл", "Ню Йорк таймс" и "Блумбърг". Те се позовават на анонимни източници, запознати с въпроса.

Гугъл, чиято компания майка е Алфабет (Alphabet), е подложен на все повече щателни проверки. Регулаторните органи по света се съсредоточават върху бизнес практиките на компанията през последната година. Освен рекордната глоба от 2017 година европейските регулатори наложиха и глоба от 1,7 милиарда долара на Гугъл през март за злоупотреби с доминираща пазарна позиция при рекламата онлайн.

Гугъл е начело по приходи от дигитални реклами, като контролира 31,1 процента от световните дигитални реклами, според оценката за тази година на компанията за проучвания иМаркетър (eMarketer). Фейсбук (Facebook) е втори с 20,2 процента.