Очаква се тютюнът в страната да бъде изкупен до края на януари, съобщиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010/НАТ - 2010/, предаде БТА.

Във връзка с изкупната кампания екипи на асоциацията са обходили голяма част от тютюнопроизводителните райони, за да проследят хода на кампанията. Заради пандемията и противоепидемичните мерки в няколко области е осъществена видеоконферентна връзка с общинските координатори на асоциацията, за да се изясни обстановката.

От едролистната сортова група тютюн "Бърлей" вече са изкупени 510 тона, което е 90 на сто от произведените около 565 тона. Изплащането се извършва в законовия срок от 30 дни след продажбата. Средната изкупна цена е от 3.25 до 3.40 лева за килограм.

Според председателя на асоциацията Цветан Филев се затвърждават параметрите от предходния стопански цикъл на 2019 година.

При втората едролистна сортова група "Виржиния" изкупеният тютюн възлиза на 92 на сто или 1332 от произведените 1448 тона. Средните изкупни цени са между 4,30-4,45 лева за килограм. От дребнолистната сортова група ориенталски тютюн "Каба Кулак" досега са изкупени 84 на сто, равняващи се на 180 от произведените 215 тона. Средните изкупни цени са между 5,65-6,05 лева за килограм.

"При втората ориенталска сортова група дребнолистен тютюн "Басми" ситуацията е по-специфична", смята Цветан Филев.

С началото на изкупната кампания са се появили индикации за по-ниски изкупни средни цени в сравнение с реколта 2019, което е внесло смут сред тютюнопроизводителите. Оказва се, че търговските дружества, с които стопаните имат предварително сключени договори, предлагат цена за тютюна по-ниска с около 1 лев от миналогодишната. Заради въздържане и отказ от страна на земеделците да продават суровината си при тези условия не е ясно колко от произведените 4530 тона са изкупени досега.

"Очаква се тютюнът от четирите сортови групи с общ производствен обем 6753 тона да бъде изкупен напълно до края на януари 2021 година, когато ще станат ясни и крайните данни за количества и средни изкупни цени", смята Цветан Филев.