В последно време има много заявки от деловите среди в Бурса за откриване на авиолиния между Бурса и Пловдив, заяви депутатът от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Мустафа Есгин.

По думите на депутата, който е и член на парламентарната група за приятелство Турция - България в турския парламент, откриването на такава линия е станало наложително предвид на активизирането на връзките между Турция и България, между Бурса и други градове в България.

"Турция и България са страни с възходящи икономики на Балканите. Приятелството,сътрудничеството и партньорството, културната и географската близост са важни предпоставки за активизиране на двустранните отношения. Към момента двустранният търговско-икономически обмен възлиза на около 5 млрд.евро. Успоредно с това нараства и туристическият поток към България. Всичко това предопределя нуждата от улесняване на транспортните връзки с България и на първо място на град Бурса, който е не само крупен търговско-индустриален център, но и е населен компактно с изселници от България", каза той.

Турският депутат посочи още, че се предлагат две възможности на Търкиш еърлайнз за допълнителни полети до България. Едната е авиолиния Пловдив - Скопие - Бурса, която ще активизира туристопотока към Балканите. А другата ще бъде с маршрут Анталия - Бурса - Пловдив.

Мустафа Есгин е провел срещи и разговори с деловите среди в Пловдив от Асоциацията на турско-българските бизнесмени, с представители на туристическия бранш, както и с директора на турските авиолинии в София Мехмет Гюркайнак и директора на летище Пловдив Спас Шуманов, информират местни медии.