Администрацията на американския президент Доналд Тръмп удължи с още две седмици, до 1 май, забраната чуждестранни компании да бъдат съдени в Съединените щати за бизнес дейности в Куба, предаде Ройтерс и БТА.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо не посочи причина за това решение.

На 4 март администрацията на Тръмп обяви, че ще изпълни негова заплаха от януари да задейства приет още през 1996 г. спорен закон, който позволява в Съединените щати да се гледат съдебни дела срещу компании, ползващи имоти, които са били конфискувани през 60-те години на миналия век в Куба от кубинци с американско гражданство и други американски граждани. На първо време обаче чуждестранните компании бяха изключени от действието на закона. Тогава администрацията на Тръмп уточни, че ще направи преглед на решението си след 30 дни, т. е. вчера.

Ако бъде прилаган за чуждестранни юридически лица, американският закон би позволил инвестиралите в Куба руски и китайски компании да бъдат съдени в САЩ, в случай че ползват конфискувани имоти на американски граждани.

Действието на този закон е преустановявано, откакто той бе приет преди 23 години, от всеки президент на САЩ заради критиките на международната общност и опасенията, че може да предизвика хаос в американската съдебна система заради наплив от искове.

Решението на администрацията на Тръмп да задейства закона засилва натиска върху Куба. Този ход изглежда има за цел да накаже комунистическата страна заради подкрепата й за президента социалист Николас Мадуро във Венецуела, отбелязва Ройтерс.