Очаква се тази седмица американският президент Доналд Тръмп да подпише заповед, която забранява на американските компании да използват телекомуникационно оборудване, създадено от компании, които носят риск за националната сигурност. С това той ще проправи път на забраната за правене на бизнес с китайската Huawei, твърдят трима високопоставени източници на Ройтерс, запознати с плана.

Заповедта, която няма да включва конкретни страни или компании, се обмисля повече от година, но на няколко пъти беше отложена, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, защото темата е конфиденциална. По думите им срокът отново може да бъде изместен.

Изпълнителната заповед ще се позове на Международния закон за извънредните икономически правомощия, който дава на президента възможността да регулира търговията при извънредни ситуации, които заплашват Съединените щати. Тази заповед ще насочи Министерството на търговията, което работи с другите правителствени органи, да изготви план за изпълнение, твърдят източниците.

ко бъде подписана, заповедта ще бъде въведена в един особено деликатен момент, когато отношенията между Китай и САЩ, като двете най-големи икономики в света, са обтегнати и водят битка с въвеждането на мита, след като властите във Вашингтон определиха търговските практики на Пекин като нечестни.

Съединените щати вярват, че оборудването, произведено от Huawei Technologies, може да бъде използвано от властите в Китай за шпионаж. Huawei, която многократно е отричала тези обвинения, не е коментирала веднага въпроса за забраната.

Белият дом и Министерството на търговията са отказали да коментират.

 

Съединените щати активно призовават своите съюзници да не използват оборудването на Huawei за следващото поколение 5G мрежи, защото според Вашингтон то не е достатъчно сигурно. През август Тръмп подписа решение, което забранява на американското правителство да използва оборудване от Huawei и от друг китайски доставчик - ZTE.

През януари американски прокурори обвиниха две от звената на Huawei във Вашингтон, посочвайки, че те са откраднали търговски тайни от T-Mobile. Освен това обвиниха Huawei и нейният главен финансов директор в измама и подвеждане на банкови институции, благодарение на което са нарушавани санкциите на САЩ срещу Иран.

През април 2018 г. Федералната комисия по комуникациите гласува за предварително предложение за забраняване използването на средства от правителствения фонд за 9 млрд. долара за покупката на оборудване и услуги от компании, които представляват заплаха за сигурността на американските комуникационни мрежи.

Миналата седмица председателят на Комуникационната комисия Аджит Пай заяви, че очаква Министерството на търговията да изкаже становището си за това как "да се дефинира списъкът от компании", които да бъдат забранени, съгласно предложението на комисията.