Президентът на САЩ Доналд Тръмп спомена за възможно смекчаване на американските ограничения срещу китайския технологичен гигант Хуавей - трънлив въпрос в търговския американо-китайски конфликт, предаде Франс прес и БТА.


"Американските компании могат да продават своето оборудване на Хуавей", каза Тръмп на пресконференция днес в Осака след края на срещата на върха на Г-20.

"Говорим за оборудване, което не създава голям проблем за националната сигурност", допълни той.

Не става ясно дали той е искал да каже по този начин, че американската позиция спрямо Хуавей се е променила.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че американският гигант Епъл е решил да прехвърли производството си на един от моделите си компютри, новия МакПро, от САЩ към Китай - едно породило изумление решение в настоящия контекст.

В средата на май САЩ заплашиха да поставят Хуавей в черен списък на американските компании, на които се забранява да продават американски технологии без специално разрешение, поради съображения за националната сигурност. Администрацията на Тръмп подозира Хуавей в шпионаж в полза на Пекин, а китайската компания категорично отрича това.

По-рано днес президентите на САЩ и на Китай обявиха примирие в търговската и технологичната си война, като Вашингтон се отказа да обложи с още мита китайски вносни стоки. Двете страни се договориха да подновят разговорите за постигане на голямо търговско споразумение, но не посочиха конкретен график, нито подробности за отстъпките, които са им позволили да подновят дискусиите. Големите технологични амбиции на Китай трябва да са едно от ключовите досиета в тези преговори.