През управлението на американския президент Доналд Тръмп са били затворени повече централи, отколкото през целия първи мандат на неговия предшественик Барак Обама въпреки опитите на републиканците да стимулират въглищната индустрия, съобщава Ройтерс, цитиран от Инвестор.

Над 23,4 хил. мегавата от въглищни електроцентрали са били съкратени в периода 2017-2018 г. срещу 14,9 хил. мегавата между 2009 г. и 2012 г., показват данни на Американската администрация за информация в областта на енергетиката.

Тръмп се опита да загърби регулациите, наложени от кабинета на Обама, за околната среда и климатичните промени, за да привлече повече гласоподаватели в щати като Западна Вирджиния и Уайоминг.

Но втората най-силна година по отношение на закритите въглищни централи е 2018, когато 14,5 хил. мегавата мощности са били редуцирани спрямо 17,7 хил. мегавата от 2015 г.

Един мегават може да захрани около 1000 американски домове, посочват от Ройтерс.

Броят на американските електроцентрали, които работят на въглища, продължава да намалява всяка година, откакто производството на електроенергия от твърди изкопаеми горива достигна своя връх през 2011 г. от 317,4 хил. мегавата и се очаква да продължи да спада, тъй като потребителите изискват да получават електричество от по-чисти и евтини източници.

Евтиният природен газ и нарастващото потребление на енергия от възобновяеми източници като слънчевата и вятърната енергия са запазили цените на електричеството сравнително ниски в продължение на години, което прави за производителите неефективна поддръжката на старите въглищни и ядрени централи.

Производителите на електроенергия възнамеряват да редуцират още 8,422 хил. киловата мощности от твърди изкопаеми горива и 1,5 хил. мегавата от атомно централи през настоящата година. Те ще добавят на тяхно място 8,2 хил. мегавата соларна енергия и 7,5 хил. мегавата енергия от природен газ.

От встъпването си в длъжност през януари 2017 г. Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да напусне Парижкото споразумение за изменението на климата и разхлабва регулациите, наложени от кабинета на Обама за емисиите вредни газове, отделяни от електроцентралите, за да стимулира местното производство на петрол, газ и въглища.

Това доведе до рязко повишаване на емисиите, отделяни на територията на САЩ през изминалата година спрямо 2017 г.