Продажбите на японския автомобилостроител "Тойота" (Toyota) на световния пазар поставят рекорди вече шест поредни месеца.

Концернът е продал през февруари 711 698 автомобила, което е повишение с 9,2 процента на годишна основа, информира Киодо.

Възходяща е тенденцията и при глобалното производство, което се е увеличило с 6,8 процента до 668 001 автомобила, подхранванo от скока на продажбите в Китай.

Вътрешното производство на "Тойота" обаче се е свило със 7,5 процента на годишна основа до 244 048 бройки, след като доставчик на части бе засегнат от силното земетресение, разтърсило Североизточна Япония миналия месец, и производителят трябваше да затвори някои от заводите си.

През 2020 година "Тойота" продаде над 9,53 милиона коли в света, заемайки отново лидерската позиция в бранша. Японският автомобилен гигант оглави класацията за първи път от 2015 година, след като за няколко години бе изместен от германския концерн "Фолксваген" (Volkswagen).

"Тойота" съобщи днес, че ще създаде съвместно дружество с китайския производител на водородни клетки "Бейджин СиноХайтек" (Beijing SinoHytec Co.) с инвестиция за общо 8 милиарда йени (72,8 милиона долара).

Новото дружество ще бъде разположено в зона за високотехнологични производства в Пекин и ще заработи през 2023 година с първоначален капацитет 3000 компонентa за водородни клетки годишно.