Японският гигант в автомобилостроенето Тойота (Toyota) повиши днес прогнозата си за оперативната печалба с 4,2 процента заради благоприятния валутен курс и по-високите от очакваното продажби, предаде Ройтерс и БТА.

Компанията посочи, че е трудно да се определят последиците от новия коронавирус и те все още не са взети предвид.

Производството на автомобили в много заводи в Китай бе спряно, тъй като компаниите ги затвориха, спазвайки препоръките на правителство за ограничаване на разпространението на коронавируса, отнел живота на близо 600 души в страната.

Епидемията вероятно ще дестабилизира автомобилните продажби в Китай и производството през първото тримесечие. Веригата на доставки на части е нарушена за някои автомобилопроизводители.

Южнокорейският Хюндай мотърс (Hyundai Motors) съобщи тази седмица, че ще трябва да прекрати производството в Южна Корея.

Производството в много заводи за коли и автомобилни части в Китай, включително на Тойота, е спряно до 9 февруари.

Най-големият японски автомобилостроител каза, че очаква оперативна печалба за годината, която приключва в края на март да се повиши до 2,5 трилиона йени (22,7 милиарда долара) спрямо 2,47 трилиона йени предходната година и в съответствие с пазарните оценки.

Прогнозата се основава на оценка за курса на йената от 108 йени за долара през сегашната финансова година спрямо 107 йени за долар предходната година.

Печалбата за третото тримесечие обаче е спаднала с 3,2 процента до 654,4 милиарда йени заради по-ниски продажби, макар че резултатът е леко по-висок от очакванията на пазара.

Продажбите в Азия са намалели с 12,5 процента, в Северна Америка, най-големия пазар на Тойота, са намалели с 1,8 на сто.

За цялата година Тойота очаква продажби от 10,73 милиона автомобила, което е малко повече от предходната прогноза за 10,7 милиона продадени коли.